Benzi transportoare rezistente la flacara

Benzi transportoare rezistente la flacara - ELASTIMPEX

Sunt benzi transportoare din cauciuc cu o structură specială care prin construcția lor conferă protecția la flacără cât și protecția împotriva acumulării de sarcini electrice prin frecare (antistatică) ce ar putea duce la posibilitatea apariției exploziilor.

Acest tip de banda transportoare din cauciuc are aplicații multiple si în domeniul transportului de materiale cu conținut ridicat de grăsimi sau uleiuri vegetale, animale sau anorganice.

Domenii utilizare

Caracteristici generale banda transportoare

  • Banda transportoare prezinta rezistenta sporita la actiunea focului deschis;
  • Compozitia fetelor benzii transportoare nu permite posibilitatea apariției exploziilor datorită caracteristicii antistatice ale benzii;
  • Fetele de cauciuc ale benzii prezinta o rezistenta sporita la abraziune.

Caracteristici strat de acoperire banda transportoare

Rezistență antistatică

Rezistență la flacără

Rezistență la abraziune

Stratul de acoperire (fețele) ale conveiorului pot fi rezistente doar la flacără și antistatice sau pot fi simultan rezistente la flacără, explozie și grăsimi sau uleiuri.

Tip bandă Domeniu de aplicație RR(N/mm) AR(%) u (mm3)
GM+K Rezistență medie la uleiuri, fețe de acoperire antistatice și rezistente la flacără. Temp. de lucru: -25...70ºC 140 350 200
K Rezistență la flacără. Temp. de lucru: -25...70ºC 150 350 200
GM+S Rezistență medie la ulei, rezistență la flacără și antistatică 140 350 200
G+K Rezistență bună la ulei, antistatică și rezistență la flacără. Temp. de lucru: -25...70ºC 140 350 200
G+S Rezistență bună la ulei, antistatică și rezistență la flacără 140 350 200
ROS+K Rezistență exelentă la ulei și fețe de acoperire antistatice rezistente la flacără. Temp. de lucru: -20...120ºC 150 350 200
ROS+S Rezistență excelentă la ulei și fețe de acoperire rezistente la flacără și antistatice. 150 350 200

Inclinatia suprafetei de utilizare a benzii transportoare

Benzi cu sup. lisa sau cu model

Benzile cu suprafață lisă se folosesc pentru toate tipurile de materiale prelucrate sau vrac, transportate pe plan cu înclinație maximă de 18-20º. 

Pentru înclinări ale planului de lucru cuprinse între 20 și 30º sunt recomandate benzile cu model.

Benzi Chevron

Profilul nervurilor de cauciuc practicate pe suprafața benzii previn sau reduc efectul de alunecare și cresc cantitatea de produs transportat. Se pot transporta materiale prelucrate sau în vrac dar care să nu aibă proprietatea de a adera la cauciuc (caracter lipicios).

Benzi cu velcante și racleți

Aceste benzi pot fi numai cu racleți (fără velcante) sau cu racleți si velcantă care are rolul de a împiedica căderea laterală a materialului de pe bandă. Cu ajutorul acestui tip de benzi se pot transporta materiale prelucrate sau vrac asigurând un volum crescut al materialului transportat.

Benzi cu cupe

Este un tip special de bandă construit prin montarea pe suprafața unei benzi lise a unor cupe metalice sau din plastic utilizând șuruburi metalice de fixare. Benzile cu cupe sunt recomandate în fluxuri tehnologice cu spații de lucru înguste și operații ce se pot desfășura pe niveluri suprapuse.

Tipuri de îmbinări posibile

Îmbinare in Z (zig-zag)

Îndeplinește toate exigențele în ceea ce privește menținerea unei grosimi uniforme. O legătură foarte flexibilă, necesară mai ales la benzile cu racleți. Îmbinare recomandată pentru tipurile de bandă cu 1 sau 2 straturi.

Îmbinare în Z cu trepte

Prezintă caracteristici similare cu îmbinarea Z (zig-zag). Se poate utiliza și în condiții dure de exploatare. Recomandată pentru diverse tipuri de bandă cu 2 sau 3 straturi.

Îmbinare tip pană

O formă ușoară și rapidă de îmbinare pentru benzi cu multe straturi de pânză. 

Îmbinare în trepte

Recomandată pentru toate tipurile de bandă cu inserție textilă și un număr de minim două pînze.

Tipuri de margini banda

Cu magini acoperite

Sunt recomandate pentru benzi cu grosimi mai mari de 10 mm și medii de lucru cu umiditate ridicată sau medii puternic corozive.

Fără margini

Recomandate pentru benzile subțiri de până la 10 mm si medii de lucru uscate sau cu umiditate redusă.