Benzi transportoare de uz general

Benzi transportoare de uz general - ELASTIMPEX

Banda transportoare din cauciuc de uz general se poate utiliza în toate domeniile de activitate în care se efectuează transport de materiale. Această banda de cauciuc este constituită dintr-o carcasă textilă care conferă rezistență la rupere și fețele de acoperire din cauciuc ale acesteia care au scopul de a proteja structura de rezistență a conveiorului la impactul cu materialul transportat prin absorbția șocurilor create. Carcasa unei astfel de benzi este confecționată din 2-6 straturi de pânză EP (poliamidă, poliester) nedegradabilă, rezistentă la umiditate, alungire redusă și rezistență înaltă la tracțiune. Domeniul de temperaturi în care se pot utiliza aceste tipuri de benzi transportoare este cuprins între -30C și +70C

Domenii utilizare banda transportoare

Caracteristici generale banda transportoare

  • Pot fi executate în următăorele structuri: 250/2; 315/2; 400/3; 500/3; 500/4; 630/4; 800/4; 1000/4; 1250/5; 2000/6 (unde prima valoare indică rezistența la rupere în bandă in N/mm iar cea de-a doua indică numărul de panze din bandă);
  • Benzile se pot executa și livra la lățimi standardizate până la maxim 2000 mm. La cerere se pot executa și lățimi în afara standardelor;
  • Grosimile de execuție a benzilor din cauciuc sunt cuprinse între 4 - 30 mm;
  • Lungimile de execuție sunt cuprinse între 10 - 300 m;
  • Alungirea sub sarcină de referință a benzii este 1-1.4%;
  • Alungire la rupere în sens longitudinal 14 - 18%.

Caracteristici fețe de acoperire banda transportoare

Rezistență la abraziune

Rezistență la tăiere

Rezistență la rupere

Rezistență antistatică

Fețele de acoperire ale benzii au rolul de a proteja structura de rezistență (carcasa). Calitatea și profilul acestora depind de tipul materialului transportat și condițiile de lucru specifice.

Domeniu de aplicare DIN 22102 RR (N/mm) AR (%) U (mm3)
Recomandate pentru condiții de exploatare ușoară (materiale afânate și cu duritate mică) z 150 350 250
Foarte bună rezistență la uzură în condiții normale de utilizare (transportul materialelor în vrac sau prelucrate) y 200 400 150
Rezistență excelentă la uzură pentru condiții severe de transport (materiale cu duritate mare, abrazive) x 250 450 120
Foarte bună rezistență la uzură în condiții severe de exploatare cauzate de muchiile dure și ascuțite ale materialului transportat w 180 400 90

Inclinatia suprafetei de utilizare a benzii

Benzi cu sup. lisa sau cu model

Benzile cu suprafață lisă se folosesc pentru toate tipurile de materiale prelucrate sau vrac, transportate pe plan cu înclinație maximă de 18-20º. 

Pentru înclinări ale planului de lucru cuprinse între 20 și 30º sunt recomandate benzile cu model.

Benzi Chevron

Profilul nervurilor de cauciuc practicate pe suprafața benzii previn sau reduc efectul de alunecare și cresc cantitatea de produs transportat. Se pot transporta materiale prelucrate sau în vrac dar care să nu aibă proprietatea de a adera la cauciuc (caracter lipicios).

Benzi cu velcante și racleți

Aceste benzi pot fi numai cu racleți (fără velcante) sau cu racleți si velcantă care are rolul de a împiedica căderea laterală a materialului de pe bandă. Cu ajutorul acestui tip de benzi se pot transporta materiale prelucrate sau vrac asigurând un volum crescut al materialului transportat.

Benzi cu cupe

Este un tip special de bandă construit prin montarea pe suprafața unei benzi lise a unor cupe metalice sau din plastic utilizând șuruburi metalice de fixare. Benzile cu cupe sunt recomandate în fluxuri tehnologice cu spații de lucru înguste și operații ce se pot desfășura pe niveluri suprapuse.

Tipuri de îmbinări posibile

Îmbinare in Z (zig-zag)

Îndeplinește toate exigențele în ceea ce privește menținerea unei grosimi uniforme. O legătură foarte flexibilă, necesară mai ales la benzile cu racleți. Îmbinare recomandată pentru tipurile de bandă cu 1 sau 2 straturi.

Îmbinare în Z cu trepte

Prezintă caracteristici similare cu îmbinarea Z (zig-zag). Se poate utiliza și în condiții dure de exploatare. Recomandată pentru diverse tipuri de bandă cu 2 sau 3 straturi.

Îmbinare tip pană

O formă ușoară și rapidă de îmbinare pentru benzi cu multe straturi de pânză.

Îmbinare în trepte

Recomandată pentru toate tipurile de bandă cu inserție textilă și un număr de minim două pînze.

Tipuri de margini banda

Cu magini acoperite

Sunt recomandate pentru benzi cu grosimi mai mari de 10 mm și medii de lucru cu umiditate ridicată sau medii puternic corozive.

Fără margini

Recomandate pentru benzile subțiri de până la 10 mm si medii de lucru uscate sau cu umiditate redusă.