Benzi transportoare rezistente la ulei

Benzi transportoare rezistente la ulei - ELASTIMPEX

Aceste benzi transportoare din cauciuc cu insertie textila sunt recomandate atunci când materialele transportate au în compoziția lor grăsimi sau uleiuri minerale sau vegetale. Sub acțiunea acestor grăsimi, o banda transportoare de cauciuc de uz general este supusa unui proces de gonflare a cauciucului cu efect în deteriorarea caracteristicilor fizico-mecanice ale benzii, aceasta putând devenii casantă și inutilizabilă. ELASTIMPEX oferă o gamă largă de benzi transportoare cu inserție textilă rezistente la produse petroliere, menite să se preteaze la gradul diferit al concentrației de grăsimi din materialului transportat.

Domenii utilizare banda transportoare

Caracteristici generale banda transportoare

  • Banda poate fi executata în următăarele structuri: 250/2; 315/2; 400/3; 500/3; 500/4; 630/4; 800/4; 1000/4; 1250/5; 2000/6 (unde prima valoare indică rezistența la rupere în bandă in N/mm iar cea de-a doua indică numărul de panze din bandă);
  • Benzile de cauciuc se pot executa și livra la lățimi standardizate până la maxim 2000 mm. La cerere se pot executa și lățimi în afara standardelor;
  • Grosimile de execuție ale benzi transportoare sunt cuprinse între 4 - 30 mm;
  • Lungimile de execuție standardizate pentru o banda transportoare sunt cuprinse între 10 - 300 m;
  • Alungirea sub sarcină de referință a benzii de cauciuc este de: 1-1.4%;
  • Alungire la rupere în sens longitudinal a benzii este: 14 - 18%;
  • Aceasta banda transportoare nu se degradează sub acțiunea grăsimilor, uleiurilor minerale sau vegetale.

Caracteristi strat de acoperire banda transportoare

Rezistență la abraziune

Rezistență la grăsimi

Rezistență la rupere

Rezistență antistatică

La alegerea tipului de banda transportoare rezistentă la grasimi trebuie ținut cont de tipul materialului transportat, tipul de ulei, grăsime conținut în materialul respectiv și concentrația precum și temperatura pe care o are materialul în timpul transportului. 

Tip Domenii de utilizare RR (N/mm) AR (%) u (mm3) dV* (%) Temp. lucru
MOR Aplicație unde concentrația de grăsimi și uleiuri vegetale este mică 150 450 160 +30 -25º...+80º
G Aplicații unde rezistența este foarte bună sub acțiunea grăsimilor și uleiurilor în concentrație sporită 150 450 160 +30 -25º...+80º
ROS Rezistență excelentă la uleiuri și grăsimi de origine vegetală, animală sau sintetică cu concentrații mari și foarte mari 160 300 125 +6 -25º...+120º

* dV modificarea de volum prin imersia în ulei (70h, 100ºC)

Inclinatia suprafetei de utilizare a benzii transportoare

Benzi cu sup. lisa sau cu model

Benzile cu suprafață lisă se folosesc pentru toate tipurile de materiale prelucrate sau vrac, transportate pe plan cu înclinație maximă de 18-20º. 

Pentru înclinări ale planului de lucru cuprinse între 20 și 30º sunt recomandate benzile cu model.

Benzi Chevron

Profilul nervurilor de cauciuc practicate pe suprafața benzii previn sau reduc efectul de alunecare și cresc cantitatea de produs transportat. Se pot transporta materiale prelucrate sau în vrac dar care să nu aibă proprietatea de a adera la cauciuc (caracter lipicios).

Benzi cu velcante și racleți

Aceste benzi pot fi numai cu racleți (fără velcante) sau cu racleți si velcantă care are rolul de a împiedica căderea laterală a materialului de pe bandă. Cu ajutorul acestui tip de benzi se pot transporta materiale prelucrate sau vrac asigurând un volum crescut al materialului transportat.

Benzi cu cupe

Este un tip special de bandă construit prin montarea pe suprafața unei benzi lise a unor cupe metalice sau din plastic utilizând șuruburi metalice de fixare. Benzile cu cupe sunt recomandate în fluxuri tehnologice cu spații de lucru înguste și operații ce se pot desfășura pe niveluri suprapuse.

Tipuri de îmbinări posibile

Îmbinare in Z (zig-zag)

Îndeplinește toate exigențele în ceea ce privește menținerea unei grosimi uniforme. O legătură foarte flexibilă, necesară mai ales la benzile cu racleți. Îmbinare recomandată pentru tipurile de bandă cu 1 sau 2 straturi.

Îmbinare în Z cu trepte

Prezintă caracteristici similare cu îmbinarea Z (zig-zag). Se poate utiliza și în condiții dure de exploatare. Recomandată pentru diverse tipuri de bandă cu 2 sau 3 straturi.

Îmbinare tip pană

O formă ușoară și rapidă de îmbinare pentru benzi cu multe straturi de pânză.

Îmbinare în trepte

Recomandată pentru toate tipurile de bandă cu inserție textilă și un număr de minim două pînze.

Tipuri de margini banda

Cu magini acoperite

Sunt recomandate pentru benzi cu grosimi mai mari de 10 mm și medii de lucru cu umiditate ridicată sau medii puternic corozive.

Fără margini

Recomandate pentru benzile subțiri de până la 10 mm si medii de lucru uscate sau cu umiditate redusă.